Haberin Devamı Haberin Devamı
Ege Denizi’nde Deprem Fırtınası ve Volkanik Aktivite/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Son günlerde Ege Denizi’nin Santorini Adası’nın kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen çok sayıda deprem meydana geldi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremlerin Ege’nin aktif volkanik ada yayı üzerinde, Atina-Santorini-Datça-Bodrum hattında meydana geldiğini ve bölgede yer alan Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adaların aktif volkanlar olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.
Denizaltı Faylar ve Depremler: Ege’nin Sismik Aktifliği/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Sözbilir, bölgede denizaltı diri fayların da volkanik çıkışları kontrol ettiğine ve bu fayların Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi’nde deprem ürettiğine dikkat çekti. Ayrıca, Ege kabuğunun altında yer alan Ege dalma batma zonunun, Girit Adası güneyinde Afrika levhasının Ege levhası altına dalmaya devam ettiğini belirtti. Bu süreç de bölgede sıkça deprem üretilmesine neden olmaktadır.
Volkanik Aktiviteye Dair Yeni Gelişmeler/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Yunan meslektaşlarının Ege Denizi’ndeki faylar hakkında yaptığı araştırmalara değinen Prof. Dr. Sözbilir, son günlerde yaşanan depremlerin, Santorini-Amorgos fay sistemi ve çevresindeki fayların tetiklendiğini vurguladı. 1956 yılında yaşanan büyük Amorgos depremine atıfta bulunan Sözbilir, son depremlerin, magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivitelerin etkisiyle tetiklendiğini ve yeni bir volkanik aktiviteye işaret ettiğini belirtti.
Türkiye İçin Tsunami Tehlikesi Uyarısı: Kuşadası-Bodrum-Datça Kıyıları Risk Altında/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye için rahatlatıcı bir açıklama yaparak, bu depremlerin Türkiye kıyılarına uzak olduğuna, bu nedenle Türkiye’nin etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkat çekti. Ancak, Ege Denizi’nde 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmesi durumunda, Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarında tsunami riski bulunduğunu ve bu kıyıların tsunami tehlikesi açısından modellenmesi gerektiğini belirtti.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”