ABD’den Türkiye’ye “esir takası” övgüsü! Dikkat çeken ‘MİT’ vurgusu…
3 yıllık görev süresi 1 Eylül'de sona erecek olan ABD'nin Ankara büyükelçisi Jeff Flake, Ankara'da bir grup diplomasi muhabiriyle bir araya geldi. Flake, esir takası ve F-16 sürecine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
İşte Flake'in mesajları:
ESİR TAKASI
Başkan Biden doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti. Bu 7 ülkenin, 7 uçağın dahil olduğu çok komplike bir işti. Çok zorlu bir takastı ve Türkiye çok profesyonel bir bürokrasiye sahip. Türk istihbarat servisi MİT son derece iyi bir iş çıkardı ve bu işi gizli tuttu. Böyle bir işi bu kadar gizli tutmak çok zor bir iş. Her an bir şeyler olabileceğine dair çok fazla işaret vardı.Türkiye'nin yaptığı şekilde başka bir ülkenin bunun altından kalkabileceğine emin değilim. Çok profesyonel bir mükemmel bir işti.
VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİK
Türkiye, NATO'da vazgeçilmez müttefik olduğunu defalarca gösterdi. (Ukrayna)savaşının beşinci gününde Türkiye Montrö Sözleşmesi'ni devreye soktu, bu önemli bir tedbirdi.26'ıncı NATO zirvesi Türkiye'de gerçekleşecek ve bu çok önemli. Türkiye NATO'nun vazgeçilmez, değerli bir üyesi, ABD'nin ardından ikinci en büyük askeri gücü ve son birkaç yılda değerini kanıtladı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesiyle birlikte büyük bir yabancı askeri F-16 satışı da gerçekleştirdik.
F-16 SÜRECİ
Blok 70, sadece NATO içindeki yakın müttefiklerimiz tarafından kullanılan en sofistike F-16'lar. Bunun ilerlemeyeceğine dair bazı düşünceler var. Ama ilerledi. Bu alımla ilgili her şey yolunda gidiyor. Yani güvenlik tarafında gerçekten mutluyuz.
TÜRKİYE'NİN ABBAS'I AĞIRLAMASI HARİKA
Türkiye'nin İsrail ve İran arasındaki savaştan fayda sağlamayacağını biliyorum. Türkiye'nin Abbas'ı ağırlamasının harika olduğunu düşünüyorum. Filistin Halk Cumhuriyeti ile ilişkileri kesinlikle destekliyoruz, ileriye dönük büyük bir rolleri var.
ANKARA İLE İLİŞKİLERİMİZDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK OLMAZ
Kongre önemli bir rol oynadığı için yönetimler arasında büyük bir değişim görülmüyor.Her yönetimin öncelikleri oluyor. Ocak ayından sonra, hangi yönetim olursa olsun Ankara ile ilişkilerimizde büyük bir değişim olmaz.
ABD'NİN ASKERİ VARLIĞI
Umarım bu konu gerilimin azalmasına neden olur. Gerilimi tırmandırmaya çalışmıyoruz, İsrail ile İran ya da Hizbullah ile İsrail arasında bir savaş görmek istemiyoruz. Bölgedeki tüm ortaklarımızı durumu yatıştırmamıza yardımcı olmaları için ikna etmeye çalışıyoruz.
TÜRKİYE İRAN İLE DENEYİME SAHİP
Türkiye dahil olmak üzere tüm müttefiklerimizden, İran ile ilişkisi olan herkesten bu ilişkiyi gerginliği azaltmak için kullanmalarını istiyoruz.Gerilimi düşürmeye çalışıyoruz. Güven düzeyinde, Türkiye'nin komşusu İran ile çok daha fazla deneyime sahip olduğunu düşünüyorum.
TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ VARLIĞINA POZİTİF BAKIYORUZ
Türkiye'nin Somali'deki varlığını pozitif görüyoruz. (Dışişleri Bakanları)Blinken ile Fidan arasında görüşme oldu ve bu konuları konuştular. Türkiye oradaki anlaşmazlığın çözümünde çok faydalı olabilir. Çin, geleneksel olarak oradaki bölgelerde ilgili ve oradaki ülkeleri borç batağına sürükleyen yatırımlar öneriyor. Türkiye birçok açıdan başka bir şey öneriyor. Türkiye'nin Afrika'daki varlığı eski koloni anlayışını beraberinde getirmiyor. Bir çok batı ülkesinde olan koloni yükünü getirmiyor.Buna pozitif bakıyoruz.
TÜRKİYE BİZİM KONUŞAMADIĞIMIZ GRUPLARLA KONUŞABİLİYOR
Depremden sonra(6 Şubat) Türkiye ve Yunanistan birlikte çalışma kararı verdi. Dün Türkiye'ye Yunanistan standa yangınları söndürmeye yardımcı olmak için uçaklar gönderdi. Bu kongreyle ilgili büyük bir fark yarattı. Benzer olarak Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşması olursa ve Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme bağları olursa bu ileriye gidecektir. Kongrede Yunanistan'ın savunan insanlar olduğunu kabul edelim. Oldukça aktif olan Ermeni gruplar da var.
Kongrenin yaklaşımı Türkiye lehine daha iyiye gidiyor. Ne zaman Türkiye faydalı bir rol oynasa /Ukrayna konusu ya da takas gibi/ onlara hep "Bakın Türkiye neler yaptı ve sadece onlar yapabilirdi "diyorum. Türkiye ile olan ortaklığımız değerleniyor. Gazze için böyle. Türkiye bizim konuşamadığımız gruplarla konuşabiliyor.
F-35 ÖNÜNDEKİ ENGEL S-400
Her zaman tutarlı bir şekilde Türkiye'nin yeniden F-35 satın alabilecek bir konumda olmasını çok istediğimizi söyledik. Türkiye'nin F-35 konsorsiyumuna geri dönüp dönmeyeceği sadece ABD'nin değil, diğer konsorsiyum üyelerinin de verebileceği bir karardır. Ancak bu gerçekleşmeden önce S-400 meselesine bir çözüm bulunması gerektiği açıktır.
Bunu memnuniyetle karşılarız. Bu konuda ciddi görüşmelerin yapılabileceğini umuyoruz ve eğer bu görüşmeler sonuç verirse ve bu konu değişirse, o zaman F-35'ler hakkında konuşabilir ve tartışabiliriz.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."